Un Caleidoscop De Alimente Importante si Continutul lor de Energie si Nutrienti

206 Views 0 Liked
Alimentatia este esentiala, fara ea omul nu poate trai. Este important ca alimentatia sa fie sanatoasa pentru a asigura o buna functionare a organismului nostru. Este importanta cantitatea de nutrienti din alimente, si anume:
  • glucidele
  • lipidele
  • proteinele
  • vitaminele si mineralele
  • apa care contribuie la eliminarea toxineleor din organism si care regleaza temperatura corpului.

Toti nutrientii fac ca metabolismul sa functioneze sanatos, acestia fiind esentiali la construirea celulelor de refacere a tesuturilor dar si a organelor.

Valoarea nutritionala a alimentelor este foarte importanta, ea trebuie sa ne ofere toti aminoacizii esentiali organismului.

Piramida-Alimentara-300x389.png

Piramida alimentara ce trebuie respectata este formata din:

  • grasimile saturate si dulciurile necesare in cantitati mai mici.
  • produse lactate – 2-3 portii pe zi.
  • carnea slaba, alba – 2-3 portii pe zi.
  • legumele si zarzavaturile de la 3-4 portii pe zi.
  • fructele proaspete 2-4 porti pe zi.
  • fainoasele: Cereale, orez, paste, paine 6-10 portii pe zi.
  • aportul necesar de apa este 2-2,5 litri pe zi.


Pe langa toate acestea se mai adauga si activitatiiile fizice.

Grasimile saturate, zaharul si sodiul daca sunt consumate in cantitati mari sau in mod excesiv pot fi daunatoare organismului. Ele se afla in varful piramidei alimentare, fiind recomandate sa se consume doar in portii cat mai mici sau cat mai rare.

Laptele, branzeturile, carnea alba sau pestele au in continutul lor putine grasimi dar sunt bogate in proteine. Carnea si pestele contin o cantitate considerabila de vitamine B, zinc si fier.

Cu un continut important de fier sunt si legumele precum fasolea, spanacul, mazarea si lintea.

Carnea de curcan si de pui este fara grasimi si contine multe proteine. Si carnea rosie este sanatoasa precum carnea de vita si de porc, fiind bogate in fier, acesta este absorbit mai usor decat fierul care se gaseste in vegetale.

Ouale contin multe proteine, in galbenus se gasesc grasimile esentiale, lecitina, vitamine si minerale. Iar albusul contine proteine si apa.

Grupa principala a alimentatiei care este si cea mai bogata in nutrienti este formata din cereale precum: graul, orezul, ovazul, secara, porumbul si meiul. Aceasta grupa contine mineralele precum: fier, fosfor, amidon, vitamina E.

Necesarul zilnic de proteine depinde de diferiti factori si anume:

  • greutatea corporala
  • varsta
  • efortul fizic depus

Necesarul de proteine pentru o persoana adulta ce depune un efort fizic moderat este de 1-1,3 grame / kilocorp; pentru cei care depun un efort fizic intens este nevoie de 1,5-2 grame / kilocorp.

Consumul alimentelor bogate in proteinele este necesar pentru reconstructia tesuturilor si a muschilor dupa antrenamentele fizice.

Pentru sportivi se recomanda anumite reguli in alimentatia lor. Pentru cresterea masei musculare este nevoie de o alimentatie bogata in proteine. Acestea trebuie sa fie proteine obtinute si din alimentele vegetale dar si din carne.

Protein-Source-300x238.jpg

Proteinele ofera energie, contribuie la refacerea celulelor. Acestea pot fi procurate din:

  • oua
  • carne
  • produse lactate
  • legume
  • paste, cereale
  • suplimente nutritive

Carbohidratii necesari pentru energie, pentru sistemul nervos si pentru globulele rosii din sange, se pot asimila din:

Sursa-de-Carbohidrati-300x153.png
  • orez
  • paste fainoase
  • legume
  • paine
  • fructe
  • zahar
  • lapte
Carbo-Source-300x177.jpg

Grasimile necesare pentru o doza normala de energie contribuie la transportarea nutrientilor si vitaminelor, acestea se pot asimila prin consumarea:

  • ulei de masline, de in
  • a semintelor, nuci
  • a lactatelor
  • a untului si a margarinei

Cu ajutorul unei alimentatii echilibrate, organismul nostru va functiona in mod corect iar noi ne vom putea bucura de o viata frumoasa si sanatoasa.

Leave a comment

Log in to post comments

Inapoi sus